Yritysvastuukatsauksessa esittelemme yhteenvedon PwC Suomen eli PricewaterhouseCoopers Oy:n tilikauden 1.7.2020–30.6.2021 toimenpiteistä ja tuloksista.
Lataa yritysvastuukatsaus 2021 pdf-muodossa tai tutustu sisältöön tarkemmin tällä sivulla.
Takanamme on jo yli 1,5 vuotta koronaaikaa, ja tilikauttamme 2021 värittivät edelleen jatkunut etätyösuositus ja toisaalta valmistautuminen uuteen normaaliin sekä markkinoiden piristyminen ja yrityskauppojen buumi. Etenimme hyvin strategiamme toteuttamisessa, minkä keskiössä on tarkoituksemme luoda yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista merkittäviä ongelmia.
PwC on kehittänyt omaa yritysvastuutaan määrätietoisesti jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhtä kauan olemme myös raportoineet tehdystä työstä ja siinä saavutetuista tuloksista. Olemme olleet tästä ylpeitä, mutta emme ole sillä ylpeilleet. Saattaa olla, että olemme tässä syyllistyneet suomalaisten yritysten tyypilliseen ajatusharhaan, että vastuullisuutemme kyllä näkyy ilman että pidämme siitä meteliä. Niin ei välttämättä ole, joten meidän on puhuttava, viestittävä ja raportoitava vastuullisuudesta edelleenkin.
Tilikauden 2021 alussa julkistimme uuden nelivuotisen strategiamme, jonka kantava teema on yhdessä tekemisen voima. Strategiassamme on viisi keskeistä painopistealuetta, joita edistämme kaikilla liiketoiminta-alueillamme sekä sisäisissä palveluissamme. Nämä painopistealueet ovat toisistamme välittäminen, yhdessä tekeminen, erilaisen osaamisen yhdistäminen uusiksi palvelukokonaisuuksiksi eli integroiduiksi ratkaisuiksi, myynnin ja asiakkuuksien johtaminen sekä digi- ja datakyvykkyydet.
Monet yritykset ovat selvinneet toisesta koronakeväästä odotettua paremmin viime vuonna luotujen rutiinien ja uusien toimintatapojen myötä. Jos vuosi sitten arvonluonnista oltiin eniten huolissaan taloudellisen pääoman puolella, niin nyt pitkään jatkuneen etätyön vaikutukset alkavat tuntua inhimillisessä pääomassa.
Korona-ajan vaikutukset ja sen mukanaan tuomat muutokset ovat jo näkyneet sekä taloudellisina, sosiaalisina että ympäristövaikutuksina.
PwC:n toiminnan tarkoituksena on luoda yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista merkittäviä ongelmia. Luottamuksen rakentamisessa avoimuus on usein avaintekijä. Siksi mekin haluamme kertoa läpinäkyvästi siitä, mitä suoria taloudellisia seurauksia yrityksemme toiminnalla on ympäröivälle yhteiskunnalle verojen ja veroluonteisten maksujen muodossa ja miten me hoidamme näihin maksuihin liittyvät velvoitteemme. Uskomme, että oma aktiivinen dialogimme tässä muodossa rohkaisee myös muita toimijoita läpinäkyvyyteen.
Lue lisää arvonluonnistamme yhteiskunnalle raportin sivuilta 15
Yritysvastuuohjelmamme neljä painopistealuetta ovat
SDG (Sustainable Development Goals) -tavoitteemme liittyvät koulutuksen tarjoamiseen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon, ihmisarvoiseen työhön ja talouskasvuun sekä ilmastotekoihin.
Vastuullisuuden ja sen johtamisen kehittämiseen sekä siitä raportointiin yritykset tarvitsevat erikoistuneita yritysvastuun osaajia. Strategian uudistamisessa, prosessien tehostamisessa ja vaikkapa hankinta- ja tuotantoketjun kehittämisessä vastuullisuuden pitää olla keskeinen osa muita neuvontapalveluita. Tästä saimme jo muutama vuosi sitten asiakkailtamme ja muilta sidosryhmiltämme selkeän viestin. Toinen PwC:n vastuullisen liiketoiminnan tärkeä asia on liiketoiminnan eettisyys mukaan lukien riippumattomuuteen ja laatuun liittyvät tekijät.
Olemme vastanneet odotuksiin vastuullisuuden sisällyttämisestä palveluihimme esimerkiksi kehittämällä ESG (Environment, Social, Governance) -asioihin ja verojalanjälkeen liittyvää osaamista sekä kyvykkyyttämme tukea kokonaisvaltaisesti asiakkaitamme vähähiilisiin liiketoiminnan ratkaisuihin siirtymisessä. PwC:n liiketoimintastrategiassa vastuullisuus osana muuta PwC:n palvelutarjontaa näkyy entistä selvemmin.
Lue lisää vastuullisesta liiketoiminnastamme raportin sivuilta 23
Tilikausi 2021 oli edelleen vahvasti COVID-19-pandemian värittämä. Poikkeusoloista ja pääasiallisesta etätyöstä huolimatta työmme asiakkaiden hyväksi ja kanssa jatkui keskeytyksettä. Markkinan kiihtyessä osaajien tarve korostui. Samaan aikaan tunnistimme etätyön aiheuttamat haasteet jaksamiselle ja yhteishengellemme. Panostimme virtuaalisiin kohtaamisiin, koulutimme ja tuimme esihenkilöitä ja jatkoimme avointa viestintää. Keväällä työstimme myös uudenlaisen hybridityöskentelymallin perusteita.
Vakituinen henkilöstö
Meillä oli tilikauden päättyessä 1 213 työntekijää (1215). Tarjosimme lisäksi harjoittelupaikan 204 opiskelijalle.
Työskentely poikkeusoloissa
Jatkoimme pääosin etätöissä koko vuoden – panostimme avoimeen viestintään ja yksilöiden tukemiseen haastavassa tilanteessa.
Monimuotoisuuden edistäminen
Perustimme tilikaudella Diversity & Inclusion Steering Groupin, jonka tavoitteena on vahvistaa tasa-arvoasioiden johtamista.
Työhyvinvointi
Työelämän muutokset ja COVID-19-tilanne ovat yhdessä luoneet todella haastavan ympäristön työssä jaksamiselle. Tilikauden aikana pyrimme tukemaan työntekijöitämme erilaisin keinoin.
PwC:llä on niin yhtiönä kuin työntekijöidemme kautta laaja kontaktiverkosto. Asiantuntemuksemme jakaminen on osa taloudellista liiketoimintaamme, mutta teemme sitä myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja osallistumisen näkökulmasta ja vastikkeetta. Jaamme osaamistamme, tietoa ja näkemyksiä alallemme ja elinkeinoelämälle tärkeistä aiheista kuten yrittäjyydestä, hallitustyöskentelystä, verotuksesta ja teknologian hyödyntämisestä niin vapaamuotoisen keskustelun kautta kuin luennoimalla, kirjoittamalla ja kouluttamalla. Asiantuntijaorganisaationa pystymme näin parhaiten osallistumaan ja tukemaan suomalaista yritystoimintaa usealla eri osa-alueella.
Lue lisää yhteiskunnallisesti osallistumisestamme raportin sivulta 34
Kestävän kehityksen edistäminen on vahvasti yritysvastuun agendalla PwC:llä. Päättyneellä tilikaudella olemme edistäneet strategiakaudelle asettamiamme ympäristövaikutusten hallinnan tavoitteita henkilöstön ympäristö- ja vastuullisuustietoisuuden lisäämiseksi, ympäristövaikutustemme pienentämiseksi sekä vastuullisuuden huomioimiseksi hankinnoissamme.
PwC-ketju on asettanut maailmanlaajuisesti Net Zero -tavoitteen hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä. Myös Suomen PwC on sitoutunut tähän tavoitteeseen.
Veimme päätökseen valaistuksen vaihtamisen LED-valoihin Helsingin-toimistossamme, mikä osaltaan pienensi sähkönkulutustamme ja hiilijalanjälkeämme. Kaikkiaan sähkönkulutus Helsingin toimistossamme laski 44 %.
Ympäristövaikutusten pienentämiseksi luovuimme toimitiloissamme olleista virvoitusjuomakaapeista, minkä ansiosta säästämme muovia vuosittain noin 160 000 muovipullon verran.
Julkaisimme yritysvastuun käsikirjan sisäiseen käyttöön. Käsikirjasta löytyy kootusti Suomen PwC:n yritysvastuun kannalta tärkeimmät asiat, kuten ympäristöpolitiikka ja toimistojemme ympäristöasiat.
"Vastuullinen toiminta on osa kaikkea liiketoimintaamme. Toimimme itse vastuullisesti, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme vastuullisuuteen liittyvissä kysymyksissä."
Partner, ESG Reporting & Assurance Services Leader, PwC Finland
puh. +358 (0)20 787 7594