Historia

PwC:n historia on osa modernin Suomen taloushistoriaa.

Tilintarkastus on kokenut valtavan muutoksen vuosien varrella: 1950-luvulla tilintarkastaja oli talouselämän yleisosaaja, joka joutui jatkuvasti improvisoimaan. Nykyaikaa ohjaavat lukuisat ja jatkuvasti täydentyvät säännökset, jotka eri alojen asiantuntijoiden on hallittava hyvin.

Kahden hengen Salmi & Virkkunen -tilintarkastustoimistosta alkunsa saanut Suomen PwC on kasvanut toimintaympäristön muuttuessa laajan palveluvalikoiman asiantuntijaorganisaatioksi. Nykyään yrityksen 1 350 asiantuntijaa auttavat asiakkaitaan kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti.

Suomen PwC on edelleen suomalaisten omistama yritys, vaikka se on osa kansainvälistä PwC-verkostoa. PwC Suomen asiakaskunta on laajentunut vuosikymmenien aikana hurjaa vauhtia: yrityksellä on tällä hetkellä noin 8 600 asiakasta, joiden joukossa on niin kasvuyhtiöitä, perheyrityksiä, pörssilistattuja, julkisen sektorin toimijoita kuin yksityishenkilöitä.

Yrittäjyyden tukena jo lähes 70 vuotta

Suomen PwC täyttää 70 vuotta 2024 vuonna ja takana on pitkä ja vaiheikas historia.

Pyöreitä juhlittiin viimeksi vuonna 2014, jolloin PwC Suomi täytti 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Franck Media teki PwC:stä dokumentin, joka esitettiin saman vuoden keväänä MTV3-kanavalla.

Katso PwC:n merkittävimmät käänteet aikajanalla.

 

Playback of this video is not currently available

Menestyksen takana: PwC Suomi

Dokumentti kertoo, kuinka kahden helsinkiläisen ekonomin perustama tilintarkastusyhtiö kasvoi muiden menestyneiden suomalaisyhtiöiden rinnalla alansa suurimmaksi asiantuntijaorganisaatioksi.

Perustajat

Olle V. Salmi (1905–1987) oli kolmikosta vanhin ja kokenein. Hän toimi vuoteen 1960 asti Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamiehenä. Ennen sotaa hän oli ollut SOK:n OKO:n ja OKL:n palveluksessa taloushallinnon eri tehtävissä. Vuodesta 1960 alkaen hän työskenteli päätoimisena tilintarkastajana.

Henrik Virkkunen (1917–1963) oli Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ja talouspiirien arvostama laskentatoimen professori ja myöhemmin rehtori, joka tunnettiin ennakkoluulottomana liikeideoiden kehittäjänä. Konekirjanpito Oy ja Tehokaluste Oy (nykyisin Martela) syntyivät pitkälti Virkkusen ideoimina. Laskentatoimen ohella hän oli kiinnostunut johtamistaidosta.

Antti Helenius (1930–2019) oli Salmen ja Virkkusen palvelukseen tullessaan vielä tilintarkastusalaa opetteleva ekonomi, mutta vähitellen hänestä kehittyi suomalaisen tilintarkastusalan keskeinen hahmo ja mielipidevaikuttaja. Helenius ehti 40-vuotisen tilintarkastajan uransa aikana toimia laajalla alueella ja hankkia poikkeukselliset tiedot suomalaisesta talouselämästä. Tilintarkastuskentässä Helenius tunnettiin perinteisen tilintarkastajan ydinosaamisen ja riippumattomuuden puolestapuhujana.

Ota yhteyttä

Kauko Storbacka

Kauko Storbacka

Partner, CEO, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7368

Kaisa Heikkinen

Kaisa Heikkinen

Brand & Communications Leader, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7906

Seuraa ja osallistu