Myyjän due diligence -selvitys

Kun yritys tai osa siitä tulee myyntiin, sen on pystyttävä kertomaan taloudellisesta tilanteestaan tyhjentävästi mahdollisille ostajille. Tätä kutsutaan myyjän due diligence -selvitykseksi. Me voimme arvioida liiketoimintasi ja esittää siitä itsenäisen näkemyksemme sekä ostajalle että myyjälle. Selvityksessämme ovat mukana yrityksesi suorituskyky sekä tulevaisuudennäkymät.

Myyjän selvityksessä pyrimme ottamaan huomioon kaikki kysymykset, jotka voivat olla ostajalle tärkeitä. Räätälöityjen palvelujemme avulla pystymme neuvottelemaan mahdollisimman suotuisan sopimuksen, joka merkitsee parasta tuottoa myyjälle.

Esimerkkejä tilanteista, joissa voimme auttaa:
  • Yrityksesi luopuu liiketoiminnan osasta joko eriyttämällä tai myymällä sen.
  • Yrityksesi organisaatio uudistetaan tai toiminnalle otetaan uusi suunta.
  • Haluat keskittyä ydinliiketoimintaasi tai tuottaa osakkeenomistajille uutta arvoa.
  • Rahoittajat painostavat sinua heikkenevän taloudellisen tilanteesi takia.

Myyjälle apumme merkitsee hallittua myyntiprosessia, johon sisältyy myös oikean ajankohdan valinta. Oikea-aikainen myynti voi auttaa nostamaan myyntihintaa. Vastaavasti hyvin tehty due diligence -selvitys hälventää ostajien epävarmuutta, mikä myös voi nostaa tarjottavaa hintaa.

Jos selvityksessä ilmenee myyntihintaa mahdollisesti alentavia ongelmia, yrityksesi voi korjata ne ennen kuin yritys tulee myyntiin.

Koska selvitys antaa ostajalle hyvän käsityksen ostettavan liiketoiminnan luonteesta ja kassavirran ominaispiirteistä, se helpottaa hinnoittelua ja auttaa määrittämään siedettävän nettovelkaantumisasteen. Selvitys myös lisää myyntiesitteessä esitettyjen tietojen luotettavuutta merkittävästi.

Myynnin avustamisen asiantuntijoina voimme myös varmistaa, että myyjä määrä tahdin ja pysyy aloitteentekijänä koko prosessin ajan. Tarkkaan hallittuna myyntiprosessi ei myöskään aiheuta häiriöitä liiketoimintaan.

Myyjän meillä teettämä due diligence -selvitys nopeuttaa myyntiä, sillä ostajan ei tarvitse teettää omaa selvitystään. Mitä nopeammin kauppa taas viedään päätökseen ja yritys tai toiminto siirtyy uusille omistajille, sitä vähemmän liiketoiminnalle häiriötä aiheutuu.

Myyjän avustaminen eroaa myyjän due diligence -selvityksestä niin, että avustaminen ajaa vain myyjän etuja. Myyjän avustaminen saattaa kuitenkin olla paras vaihtoehto silloin, kun ostaja on teollinen ostaja. Tällöin myynti voidaan viedä läpi nopeammin kuin täyden mittakaavan due diligence -prosessissa.

Myynnin avustamisen erityisasiantuntijamme työskentelevät yhdessä yritysjohdon ja tärkeimpien neuvonantajien kanssa koko myyntiprosessin ajan. He varmistavat, että kaikki oleelliset asiat otetaan huomioon ja myynti etenee mahdollisimman sujuvasti.

Ota yhteyttä

Ilkka Simula

Ilkka Simula

Partner, Transaction Services Leader & Private Equity Leader, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 8522

Jeroen Bus

Jeroen Bus

Partner, Real Estate Transaction Services, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7886

Mikael Österlund

Mikael Österlund

Partner, Transaction Services, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7838

Michael Hardy

Michael Hardy

Partner, Transaction Services, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7442

Kauko Storbacka

Kauko Storbacka

Partner, Advisory Leader, PwC Finland

puh. +358 (0)20 787 7368

Seuraa ja osallistu