Ajatuksia inklusiivisuudesta – sanoista tekoihin

Monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat meille kaikille tuttuja termejä. Viime vuosina niistä on puhuttu yhä enemmän ja enemmän. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä vaan sanoista on siirryttävä tekoihin. 

Lanseerasimme syksyllä inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta edistävän toimintasuunnitelman nimeltä Inclusion First. Tämä oli kuitenkin vain lähtölaukaus. Työyhteisömme kehittäminen on pitkäaikainen ja jatkuva prosessi, jossa tulokset näkyvät vasta pitkän aikavälin kuluessa.

Pitkäjänteisen kehitystyön rinnalla tärkeää ovat päivittäiset kohtaamiset, työtavat ja arjen pienet teot, jotka rakentavat inklusiivisuutta joka päivä. Tässä blogissa jaan ajatuksiani siitä, mitä meistä jokainen voisi tehdä inklusiivisuuden edistämiseksi – roolista riippumatta.

Ole aidosti läsnä ja kuuntele

Inklusiivisuuden toteutumisen yhtenä lähtökohtana on läsnäolo ja aktiivinen kuuntelu. Meistä jokainen on ollut tilanteessa, jossa tuntuu, että ei tule aidosti kuulluksi. Työkaveri tai esihenkilö näyttää kuuntelevan, mutta hänen ajatuksensa ovat selvästi muualla. 

Sillä, että vuorovaikutuksen osapuolet ovat aidosti läsnä on iso merkitys. Esihenkilö kuuntelee ja haluaa ymmärtää – hän kysyy, ei oleta. Hän osoittaa haluavansa oppia tuntemaan tiimiläisen ja arvostavansa hänen työpanostaan. Kun osoitamme kuulevamme esitetyt ajatukset ja mielipiteet, varmistamme avoimen luottamuksellisen ilmapiirin erilaisten näkemysten esittämiselle.

Kun olet läsnä ja keskityt kuuntelemaan, voti huomata ymmärtäväsi erilaisia ihmisiä ja heidän ajatuksiaan paremmin. 

Arvosta erilaisia ja uusia näkökulmia 

Ihmisten erilaisuuden tunnistaminen ja huomioiminen on yksi inklusiivisen työyhteisön kulmakiviä. Kun mietit viimeaikaisia palavereitasi, mieti, tulivatko kaikki osapuolet huomioiduksi. Palaverien vetäjän on tärkeä tunnistaa ihmisten erilaisuus ja tarvittaessa muuttaa palaverikäytäntöjä, jotta myös erilaiset mielipiteet tulisivat kuulluksi. 

Voit myös itse tukea luottamuksellista ja turvallista ilmapiiriä jakamalla omat ajatuksesi tai esimerkiksi antamalla rehellistä palautetta. Moni meistä asiantuntijoista jakaa omaa osaamistaan, mutta ei välttämättä halua kertoa omista epävarmuuksistaan ja tietoaukoista. Avoimuus tässäkin antaa muille mahdollisuuden kertoa omat ajatuksensa ja uskallusta laittaa itseään likoon.

Kun olet oma itsesi, rohkaiset tähän myös työkavereita.

Haasta ajatteluasi 

Läsnäolo, avoimuus ja aktiivinen kuuntelu ovat meidän kaikkien supervoimia.

Siispä kannustan juuri sinua haastamaan omaa ajatteluasi ja pohtimaan omia toimintatapojasi. Päätä toteuttaa tai muuttaa joku käytäntö omassa arjessasi, mikä tukee kaikkien arvostamista ja mukaan ottamista työyhteisössämme.

Niina Vilske,
Inclusion & Diversity Leader, PwC Suomi

Niina Vilske
Seuraa ja osallistu