Rekrytoijan terveiset – viisi vinkkiä ensimmäisen oman alan työpaikan etsintään

Kuinka saada se ensimmäinen oman alan työpaikka? Trainee-rekrytointiemme parissa työskentelevä Benita kertoo nyt viisi parasta vinkkiään siihen, kuinka erottautua jopa satojen hakijoiden joukosta jo hakemusvaiheessa.

1. Kaikki aikaisempi kokemus on hyödyllistä – älä siis vähättele osaamistasi!  

Vaikka sinulla ei olisi kokemusta juuri oman alasi työtehtävistä, voit hyötyä kaikesta kertyneestä kokemuksestasi aiemmissa työpaikoissasi, opinnoissasi tai esimerkiksi järjestötoiminnassa. Oletpa sitten saanut vastuutehtäviä työtehtävässäsi tai vetänyt projektin kurssilla onnistuneesti, kerro siitä meille!  

2. Tutustu huolella työnantajaan, tiimiin ja hakemaasi tehtävään 

Lue aina työpaikkailmoitus huolella ja poimi sieltä tärkeitä tietoja hakemuskirjettä ja CV:tä varten. Millaista osaamista etsitään, millaiset ominaisuudet tehtävässä ovat tärkeitä ja mitä tiimin toimintatavoista kerrotaan? Myös urasivuiltamme ja sosiaalisen median kanavistamme saat hyödyllistä tietoa tehtävistämme, tiimeistämme ja kulttuuristamme.  

Kun sinulla on tietoa, millaiseen työtehtävään ja työyhteisöön olet hakemassa, hakemuksen kirjoittaminen on helpompaa. Räätälöity työhakemus, josta käy ilmi miksi haet juuri kyseiseen tehtävään ja organisaatioon, erottautuu usein edukseen.  

Ps. Työpaikkailmoitus kannattaa tallentaa myöhempää varten, sillä siitä voi olla hyötyä valmistautuessasi haastatteluun.  

3. Opettele sanoittamaan osaamistasi  

Jotta ymmärtäisimme, millaista osaamista sinulla on, kerro opinnoistasi ja aiemmasta työkokemuksestasi mahdollisimman tarkasti. Työnimikkeet tai kurssien nimet harvoin kertovat rekrytoijalle kaikkea, sillä ne voivat pitää sisällään hyvinkin erilaisia asioita.  

CV:ssä kannattaa avata lyhyesti aikaisempien työtehtäviesi sisältöä, jotta rekrytoija hahmottaa kokonaiskuvan osaamisestasi. Voit kertoa CV:ssä opintosuuntasi ja sivuaineesi lisäksi esimerkiksi kursseista tai opinnäytetyön aiheesta, mikäli ne ovat hakemaasi työtehtävään relevantteja. Lisäksi kielten ja tietoteknisten taitojen osalta on tärkeää avata osaamisesi tasoa, sillä luultavasti suuri osa hakijoista on hyödyntänyt Exceliä opinnoissaan tai osaa käyttää eri kieliä.  

Täältä voit lukea rekrytoijamme Noran vinkit oman osaamisen sanoittamiseen ja täältä löydät Ellan viisi parasta vinkkiä hyvän CV:n rakentamiseen. 

4. Hakemuskirje kääntää katseen tulevaisuuteen 

Hyvä muistisääntö on, että CV on katsaus menneisyyteesi ja hakemuskirje kääntää katseen jo tulevaisuuteen. Hakemuskirjettä kirjoittaessasi muistele kaikkea osaamistasi ja aikaisempia kokemuksiasi ja kerro, kuinka voisit hyödyntää niitä hakemassasi tehtävässä. Pääset alkuun miettimällä vastaukset näihin kysymyksiin: 

  • Miksi haet juuri tätä työtehtävää? 
  • Mitkä ovat vahvuutesi hakemaasi tehtävään? 
  • Mitä haluaisit oppia tehtävässä? 

5. Näytä innostuksesi ja erottaudu persoonallasi 

Hyvän hakemuksen erottaa usein aito motivaatio tehtävää ja työnantajaa kohtaan. Trainee-rekrytoinneissa emme etsi valmista osaajaa, joten on tärkeää, että kerrot meille mikä sinua kiinnostaa ja motivoi.  

Tekoälyn käyttö hakemuskirjeissä on yleistynyt, mutta sen nojaan hakemusta ei kannata jättää, koska sillä harvoin erottuu muista hakijoista. Oman persoonasi ja motivaatiosi esiin tuominen hakemuksessa antavat rekrytoijalle ensimmäisen vaikutelman sinusta, joten tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä.  

 

Benita Piela
Rekrytoija, PwC Suomi

Benita Piela

Hyvä muistisääntö on, että CV on katsaus menneisyyteesi ja hakemuskirje kääntää katseen jo tulevaisuuteen.

Benita Piela

Ota yhteyttä

Nora Klemelä

Nora Klemelä

Recruitment Lead, Assurance, PwC Finland

puh. +358 20 7878109

Siiri Koskilahti

Siiri Koskilahti

Recruiter, Advisory & Tax and Legal Services, PwC Finland

Benita Piela

Benita Piela

Trainee recruitments, PwC Finland

puh. +358 20 7878054

Siiri Nieminen

Siiri Nieminen

Employer brand & recruitment marketing, PwC Finland

Seuraa ja osallistu