Kokemuksia trainee-ajasta

Lue kokemuksia trainee-ajasta tilintarkastuksessa:

Saana Kaltio

Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi jouluna 2018 pääaineenani laskentatoimi ja sivuaineina vero-oikeus sekä yritysjuridiikka. Valmistumisen kynnyksellä ajankohtaiseksi tuli myös työpaikan hakeminen. Päätin hakea nimenomaan PwC:lle tilintarkastuksen trainee-jaksolle, sillä yrityksen hyvää työkulttuuria ja työyhteisön yhteistyötä korostava työnantajakuva nosti sen muiden harjoittelumahdollisuuksien ohi minulle mieluisimmaksi harjoittelupaikaksi. Lisäksi olin kuullut myös opiskelututuilta ja -kavereilta erittäin hyviä kokemuksia trainee-jaksosta PwC:llä.

Harjoittelu oli erittäin mielenkiintoinen kokemus, joka antoi hienon mahdollisuuden tutustua tilintarkastajan työhön. Erityisen mieleenpainuvaa oli kokeneemmilta kollegoilta saatu tuki ja hyvässä hengessä annettu opastus, joka auttoi selviytymään alkuun ehkä haastaviltakin vaikuttaneista uusista tehtävistä. Oman trainee-jaksoni tehtävät olivat hyvin monipuolisia ja pääsin työskentelemään monissa eri asiakastiimeissä. Sain myös tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia töitä tilinpäätöksen lukujen täsmäytyksestä aina helppoihin tarkastustehtäviin, kuten pankkitilien täsmäytys ja ostovelkojen tarkastus.

Töiden ja tiimien monipuolisuus oli ehdottomasti yksi harjoittelun isoimmista plussista ihanan työyhteisön lisäksi.

Tilintarkastajan työn varjopuoli on kenties tammi–helmikuulle ajoittuva kiirekausi, jossa hoidettavia asioita on paljon ja päivät venyvät välillä pitkiksi. Kiirekausi näkyi myös kisällien töissä, mutta esimerkiksi työnantajan viikonlopputöihin tilaamat pizzat auttoivat jaksamaan kiirekauden yli. Lisäksi PwC järjesti kisälleille oman kisälli-illan tarjoiluineen, mikä oli hieno tilaisuus nähdä muita kisällejä kenties ensimmäisen kerran alun koulutuksen jälkeen.

Suosittelen ehdottomasti kisällijaksoa PwC:llä kaikille tilintarkastuksesta kiinnostuneille laskentatoimen opiskelijoille, jotka ovat valmiita oppimaan uutta ja tekemään tarvittaessa hieman pidempääkin työpäivää. Palkinnoksi harjoittelussa saa nauttia kivasta työyhteisöstä sekä mielenkiintoisista töistä, ja mukaan tarttuu varmasti myös paljon hyödyllistä kokemusta!

 

Otso Lappalainen

Alkuvuosi on tilintarkastajille hyvin työntäyteistä aikaa ja puhutaankin kiirekaudesta, kun valtaosa tarkastuksista on samaan aikaan työn alla. Traineena mukaan hyppääminen juuri tässä vaiheessa oli sekä haastavaa että palkitsevaa.

Työtä tehdään paljon asiakkaan tiloissa. Asiakkuudet vaihtelivat itselläni yksittäisestä päivästä aina viiteen viikkoon, mikä jaksotti trainee-aikaani varsin mukavasti. Se että asiakkaat, toimitilat ja tarkastustiimit vaihtuivat välillä ripeästikin, tuntui aluksi sekavalta, koska kaikki oli jo valmiiksi uutta. Kolmen kuukauden aikana kuitenkin huomasin sen pitävän työnteon aika raikkaana, kun keskimäärin parin viikon välein sai uuden työpaikan ja tiimin.

Odotin, ettei eri tiimien esimiehilläni olisi ollut aikaa opastaa ja neuvoa omien kiireidensä keskellä ja uusien asioiden opettelu sekä kokonaisuuksien hahmottaminen kaatuisivat raskaammin itselle. Onnekseni huomasin, että esimiehet tuntuivat olevan useasti aidon kiinnostuneita siitä, ymmärsinkö ja osasinko minulle annettujen tehtävin merkityksen koko tarkastuksen kannalta. Vaikka osa töistä olikin ennakkoon valikoitu jo minulle, niin nopeasti aloittamisen jälkeen pystyin myös itse vaikuttamaan siihen, minkälaisia tehtäviä sain itselleni – oman mielenkiinnon ja osaamiseni mukaan.

Kolme kuukautta kestänyt trainee-jaksoni meni erittäin nopeasti, mihin on varmasti vaikuttanut juuri tuo, ettei samaa hommaa koskaan tehnyt kovin pitkään. Valtaosa työkavereistani on ollut joko toisia kisällejä tai kisälleinä taloon tulleita vuosi tai pari aikaisemmin, joten useimpiin kysymyksiin on löytynyt varsin usein vastaus jo viereisestä tuolista.

Tiimin kanssa asiakkaalla työskennellessä unohtaa helposti, miten isossa talossa sitä onkaan oikeasti töissä. Järjestetyt koulutukset, erilaiset tukipalvelut sekä epämuodollisemmat tilaisuudet ovat kuitenkin muistuttaneet tasaisesti mahdollisuuksista, joita PwC pystyisi tarjoamaan niin talon sisällä kuin kansainvälisestikin.

Työilmapiiri on ollut varsin hyvä ja projektiluonteinen tekeminen on auttanut yhteishengen muodostumista eri tiimeissä. Kaikki ovat paikalla tekemässä omaa osuuttaan tarkastuksesta, mikä auttaa luomaan nopeasti yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vaikka omat tehtävät ovatkin välillä olleet hyvin spesifejä ja rajattuja, olemalla osana tarkastusta oppii hyvin ko. toimialan tilintarkastuksen kokonaisluonteesta kuuntelemalla, minkälaisten asioiden kanssa kollegat pähkäilevät. Alun jälkeen olen päässyt tekemään myös paljon pienempien yritysten kokonaisia tarkastuksia, mikä on vielä ennestään auttanut sitomaan tarkastusten eri osa-alueiden merkitystä toisiinsa.

Oppimiskäyrä trainee-aikana oli hyvin nousujohteinen ja omalle kohdalle osui niin pieniä kuin Suomen mittapuulla todella isojakin asiakasyrityksiä. Tätä kautta olen päässyt tutustumaan yllättävänkin laajasti eri toimialojen käytäntöihin sekä eri kokoisiin tilintarkastuksiin. Pidänkin trainee-kaudella kerryttämiäni tietoja ja taitoja hyödyllisinä, jatkuipa työurani mihin tahansa sen jälkeen.

 

Contact us

Seuraa ja osallistu