Traineena tilintarkastustiimissä

Otso Lappalainen oli traineena tilintarkastuksessa kevään 2019.

Otso Lappalainen

Alkuvuosi on tilintarkastajille hyvin työntäyteistä aikaa ja puhutaankin kiirekaudesta, kun valtaosa tarkastuksista on samaan aikaan työn alla. Traineena mukaan hyppääminen juuri tässä vaiheessa oli sekä haastavaa että palkitsevaa.

Työtä tehdään paljon asiakkaan tiloissa. Asiakkuudet vaihtelivat itselläni yksittäisestä päivästä aina viiteen viikkoon, mikä jaksotti trainee-aikaani varsin mukavasti. Se että asiakkaat, toimitilat ja tarkastustiimit vaihtuivat välillä ripeästikin, tuntui aluksi sekavalta, koska kaikki oli jo valmiiksi uutta. Kolmen kuukauden aikana kuitenkin huomasin sen pitävän työnteon aika raikkaana, kun keskimäärin parin viikon välein sai uuden työpaikan ja tiimin.

Odotin, ettei eri tiimien esimiehilläni olisi ollut aikaa opastaa ja neuvoa omien kiireidensä keskellä ja uusien asioiden opettelu sekä kokonaisuuksien hahmottaminen kaatuisivat raskaammin itselle. Onnekseni huomasin, että esimiehet tuntuivat olevan useasti aidon kiinnostuneita siitä, ymmärsinkö ja osasinko minulle annettujen tehtävin merkityksen koko tarkastuksen kannalta. Vaikka osa töistä olikin ennakkoon valikoitu jo minulle, niin nopeasti aloittamisen jälkeen pystyin myös itse vaikuttamaan siihen, minkälaisia tehtäviä sain itselleni – oman mielenkiinnon ja osaamiseni mukaan.

Kolme kuukautta kestänyt trainee-jaksoni meni erittäin nopeasti, mihin on varmasti vaikuttanut juuri tuo, ettei samaa hommaa koskaan tehnyt kovin pitkään. Valtaosa työkavereistani on ollut joko toisia kisällejä tai kisälleinä taloon tulleita vuosi tai pari aikaisemmin, joten useimpiin kysymyksiin on löytynyt varsin usein vastaus jo viereisestä tuolista.

Tiimin kanssa asiakkaalla työskennellessä unohtaa helposti, miten isossa talossa sitä onkaan oikeasti töissä. Järjestetyt koulutukset, erilaiset tukipalvelut sekä epämuodollisemmat tilaisuudet ovat kuitenkin muistuttaneet tasaisesti mahdollisuuksista, joita PwC pystyisi tarjoamaan niin talon sisällä kuin kansainvälisestikin.

Työilmapiiri on ollut varsin hyvä ja projektiluonteinen tekeminen on auttanut yhteishengen muodostumista eri tiimeissä. Kaikki ovat paikalla tekemässä omaa osuuttaan tarkastuksesta, mikä auttaa luomaan nopeasti yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vaikka omat tehtävät ovatkin välillä olleet hyvin spesifejä ja rajattuja, olemalla osana tarkastusta oppii hyvin ko. toimialan tilintarkastuksen kokonaisluonteesta kuuntelemalla, minkälaisten asioiden kanssa kollegat pähkäilevät. Alun jälkeen olen päässyt tekemään myös paljon pienempien yritysten kokonaisia tarkastuksia, mikä on vielä ennestään auttanut sitomaan tarkastusten eri osa-alueiden merkitystä toisiinsa.

Oppimiskäyrä trainee-aikana oli hyvin nousujohteinen ja omalle kohdalle osui niin pieniä kuin Suomen mittapuulla todella isojakin asiakasyrityksiä. Tätä kautta olen päässyt tutustumaan yllättävänkin laajasti eri toimialojen käytäntöihin sekä eri kokoisiin tilintarkastuksiin. Pidänkin trainee-kaudella kerryttämiäni tietoja ja taitoja hyödyllisinä, jatkuipa työurani mihin tahansa sen jälkeen.

 

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.loadingText}}
Seuraa ja osallistu