Global Economy Watch

PwC julkaisee kuukausittain talousnäkymiä käsittelevän Global Economy Watch -raportin. 

Elokuu 2015

Elokuun katsauksessa tarkastellaan viiden euroalueen talouden, Espanjan, Irlannin, Kreikan, Kyproksen ja Portugalin, selviytymistä kriisin jälkeen.

Irlanti on pelastautuneiden mallioppilas. Vuonna 2014 Irlanti kasvoi 5,2 % ja PwC:n ekonomistit ennustavat 3,9 %:n kasvua vuodelle 2015. Irlanti on talouskriisimaista ensimmäinen jonka BKT on yltänyt kriisiä edeltävälle tasolle.

Espanjassa finanssisektorin uudelleenjärjestely on toiminut toivotusti. Espanjalle povataan vuodelle 2015 noin 3 %:n kasvua, joka asteittain parantaa rahoitusjärjestelmän kannattavuutta ja vähentää roskalainojen määrää. Espanja on myös pitänyt kiinni rakenneuudistuksestaan, jonka yksi tavoitteista on työttömyysprosentin kutistaminen. Espanjan uskotaan saavuttavan kriisiä edeltävän BKT-tason vuonna 2017.

Portugali on myös mennyt eteenpäin, muttei samassa määrin kuin Irlanti ja Espanja. Talous on tällä hetkellä nosteessa ja se kasvoi vuonna 2014 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010. Muutamissa rakenteellisissa ongelmissa riittää yhä tekemistä; esimerkiksi julkisen velan suhde BKT:hen, 130 %, on toiseksi korkein vertailussa mukana olevista viidestä taloudesta.

Kypros on yhä uudistumistilassa, mutta osoittaa edistymisen merkkejä. BKT:n ylijäämä oli 2,9 % ja rakenneuudistusten tarve kohdistuu nyt terveydenhuolto- ja telekommunikaatiosektoreille.

Heikoiten on pärjännyt Kreikka, joka on vuoden 2010 tukipakettien jälkeen jälleen lähtöpisteessä.

GDP levels, Economy Watch

Lue lisää

Elokuu katsaus pdf-muodossa

*****************

Heinäkuun yhteenveto

Kesäkuun yhteenveto

Toukokuun yhteenveto

Huhtikuun yhteenveto

Maaliskuun yhteenveto

Helmikuun yhteenveto

Tammikuun yhteenveto