Euroopan listautumismarkkinat vilkastumaan päin

Kuluneen neljänneksen tulosta hallitsi Venäjän suurimman pankin Sberbankin syyskuinen listautumisanti ja pääoman keräys, jonka tulos oli 4,0 miljardia euroa.

PwC:n tuoreimmasta Euroopan pörssien listautumista kartoittavan IPO Watch Europe -selvityksen mukaan vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä tehtiin 57 listautumisantia, joiden arvo oli 4,4 miljardia euroa (vuoden 2012 toisella neljänneksellä tehtiin 81 listautumisantia, joilla kerättiin 0,7 miljardia euroa, ja vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä 121 listautumisantia, joilla kerättiin 9,4 miljardia euroa).

Listautumisantien perinteiset mittarit, kuten markkinoiden volatiliteetti ja yleisindeksit, paranivat vuosineljänneksen edetessä. Vuoden 2012 viimeiseen neljännekseen lähdetään rohkaisevissa merkeissä. Useat korkean profiilin yritykset, kuten Direct Line, Megafon, Telefonican Saksan O2 ja Talanx, ovat ilmaisseet listautumisaikeita.

"Kuten oli odotettavissakin, tyypillisesti hiljainen kesäaika sekä Lontoon sijoittajien keskittyminen olympiahuumaan näkyivät alhaisena aktiviteettina neljänneksen kahden ensimmäisen kuukauden aikana”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluista vastaava johtaja ja partneri Harri Valkonen kertoo.

"Jos nykyinen markkinatilanne jatkuu, listautumisanneissa voidaan nähdä piristymistä tulevien neljännesten aikana. Mikäli viime aikoina julkistetut annit onnistuvat ja menestyvät hyvin myös jälkimarkkinoilla, tämä lisännee sijoittajien luottamusta eurooppalaisiin listautumisanteihin.”

Eurooppa kiinnostaa edelleen

Viime vuosina Eurooppa on ollut kiinnostava kohde kansainvälisille konserneille, jotka pyrkivät keräämään varoja pääomamarkkinoilta. Vuonna 2012 rajat ylittävät listautumisannit ovat kuitenkin olleet suhteellisen harvinaisia Euroopassa, Sperbankin listautumista lukuun ottamatta. PwC kuitenkin uskoo, että jatkossa useat ulkomaalaiset liikkeellelaskijat suunnittelevat listautumisantia keskittyen erityisesti Lontooseen.

Viime vuosina useat eurooppalaiset teknologia-alan konsernit ovat suunnanneet varoja kerätessään katseensa Yhdysvaltain markkinoille. Ison-Britannian hallitus on reagoinut tilanteeseen ja ottanut käsittelyyn ehdotuksia, jotka helpottaisivat kasvuyritysten pääsyä Lontoon markkinoille.

PwC:n pääomamarkkinakumppani Richard Weaver kommentoi:

“On rohkaisevaa huomata, että hallitus pyrkii lisäämään Lontoon vetovoimaa globaalina talouskeskuksena niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin liikkeellelaskijoille. Se, onnistutaanko näillä toimenpiteillä synnyttämään teknologia-alan listautumisantien aalto, selviää kuitenkin vasta ajan myötä sijoittajien ilmaistessa aikeensa.”

Yhdysvalloissa kolmas vuosineljännes päättyi vahvasti Santander Mexicon listautumisannin myötä. Yhteensä neljänneksen aikana oli 29 listautumisantia, joilla kerättiin 6,6 miljardia dollaria. Laajalti tasaiselta volyymiltä kerätty tuotto on yli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana kerätty.

Rahoitus- ja teknologiasektorit vetävät edelleen Yhdysvaltain listautumisantimarkkinoita. Niiden osuudet tuotoista ovat 58 prosenttia ja 13 prosenttia. Rahoittajien tukemat listautumisannit ovat edelleen yleisiä: niitä oli kolmannen vuosineljänneksen listautumisanneista 69 prosenttia, ja niiden osuus tuotoista oli 43 prosenttia. Yhdysvaltain markkinanäkymät ovat edelleen myönteiset, ja hyvän rekisteröitymisvauhdin uskotaan antavan potkua viimeiseen vuosineljännekseen.

Hongkongissa listautumisannit vähenivät merkittävästi, koska listautumista suunnittelevien kiinalaisyritysten määrä putosi. Tämän seurauksena Hongkong saattaa vuoden 2012 lopussa menettää kolme vuotta hallussaan pitämänsä aseman johtavana globaalien listautumisantien kaupankäyntipaikkana antien arvossa laskettuna.

Muita merkittäviä globaalien pääomamarkkinoiden tapahtumia saatetaan nähdä Japanissa ja Malesiassa. Tällaisia ovat esimerkiksi Japan Airlinesin uudelleenlistautuminen ja IHH Healthcaren listautumisanti. Molemmat listautumisannit lukeutuvat kvartaalin neljän suurimman globaalin kaupan joukkoon.

Lataa IPO Watch Survey Q3/2012 (pdf)


IPO Watch Europe -selvitykset

IPO Watch Europe kartoittaa vuosineljänneksen ajalta kaikki uudet, ensisijaiseen listautumispaikkaan tehdyt listautumiset, jotka on toteutettu Euroopan keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja tärkeimmissä markkinasegmenteissä. Selvitykseen kuuluvat pörssit, jotka sijaitsevat Itävallan, Belgian, Tanskan, Ranskan, Saksan, Kreikan, Hollannin, Irlannin, Italian, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Portugalin, Espanjan, Ruotsin, Sveitsin ja Britannian alueilla. Selvitys ei kuitenkaan kata saman pörssin sisäisiä markkinaliikkeitä eikä green shoe- eli lisäosakeoptioita. Selvitys sisältää uudet listautumiset listautumispäivän mukaan 1. 7.–31.9.2012 väliseltä ajalta. Kaikki markkinatiedot on hankittu osakemarkkinoilta. PwC ei ole tarkistanut annettuja tietoja.

 

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti. Apunasi on Suomessa yli 750 asiantuntijaa ympäri maan. Olemme sitoutuneita tuottamaan laadukasta palvelua liikkeenjohdon konsultoinnin, yritysjärjestelyiden, veroneuvonnan, tilintarkastuksen ja muun varmennuksen alueilla. Tavoitteenamme on luoda kestävää menestystä. Ota yhteyttä tai lue lisää: www.pwc.fi.

PwC toimii 158 maassa yli 180 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.