Kokemuksia kisälliajasta

Marjo Iivanainen, Associate
vuoden 2011 kisälli

"Valmistuin syyskuussa 2011 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi. Pääaineenani luin laskentatoimea, mutta sen lisäksi olen opiskellut kauppatieteiden alueelta laajalti myös kauppaoikeutta, markkinointia ja johtamista.

Olin koko opiskeluajan kiinnostunut tilintarkastuksesta mahdollisena uravaihtoehtona ja tilintarkastukseen liittyviä kursseja käydessäni kiinnostukseni alaa kohtaan vain kasvoi. Kisälli-ohjelma vaikutti mielestäni loistavalta tilaisuudelta oppia uusia asioita ja nähdä millaista työskentely tilintarkastajana oikeasti on; kesätyömahdollisuuksia tilintarkastusalalla kun ei oikein ole!
Marjo Ikonen, tilintarkastus 

Marjo Iivanainen on sitä mieltä, että oppi kisälliaikana tilintarkastuksesta enemmän kuin koko opiskeluaikana yhteensä.

Viidennen opiskeluvuoden startattua lähetin hakemukseni talven 2011 Kisälli-ohjelmaan ja jo viikon kuluttua hakemuksen lähettämisestä saatoin ryhtyä etsimään väliaikaista majapaikkaa Helsingistä alkuvuodelle.

Kisälliaikani starttasi vauhdikkaasti, sillä heti ensimmäisenä päivänä sain pikaisen perehdytyksen ensimmäiseen toimeksiantoon ja jo toisena päivänä löysin itseni asiakkaan neuvotteluhuoneesta tarkastustiimin kick off -palaveristä noin 30 kollegan keskeltä. Seitsemän viikon aikana ehdin käymään kaikkiaan kolmella hyvin erilaisella ja erikokoisella asiakkaalla ja lisäksi tekemään toimistolla pienempiä tehtäviä moniin muihin toimeksiantoihin.

Työtehtävät olivat mielenkiintoisia ja ne vaihtelivat asiakkaan koosta riippuen; suurimmilla asiakkailla päivät kuluivat lähinnä erilaisia exceleitä pyöritellessä ja saatua aineistoa tarkastellessa, mutta pienemmillä asiakkailla sain vastuulleni yksinkertaisempien tilinpäätöserien, kuten rahojen ja pankkisaamisten ja ostovelkojen tarkastamisen. Haasteita kohtasin joka päivä, sillä taloushallinnon osaamiseni rajoittui kauppakorkeakoulusta saamiini oppeihin ja muutamana kesänä hankittuun työkokemukseen. Vaikka työtehtävät tuntuivatkin välillä melko haastavilta, vanhemmat kollegat jaksoivat kiireestä huolimatta vastata esittämiini kysymyksiin. Kokonaisuudessaan voinkin sanoa, että kisälliaikana opin tilintarkastuksesta enemmän kuin koko opiskeluaikana yhteensä!

Kisälliajan päätyttyä sain puhelimitse PwC:ltä työtarjouksen, jonka hyväksymistä ei loistavan kisälliajan jälkeen tarvinnut hetkeäkään pohtia! Kevään ja kesän aikana ehdin hyvin suorittaa muutamat jäljellä olleet kurssit, kirjoittaa Pro gradu -tutkielmani valmiiksi ja jopa lomailla hetken ennen töiden alkua.

Tilintarkastusassistenttina aloitin useiden muiden entisten kisällien kanssa elokuun lopulla 2011. Myös tällä kertaa töiden alku sai lentävän lähdön, sillä heti yhteisten koulutusten päätyttyä suuntasin asiakkaalle kontrollitarkastusta tekemään.

Tällä hetkellä olen mukana yhdessä PwC:n suurimmista tilintarkastustiimeistä, johon pääsin mukaan jo kisälliaikana. Kyseessä on kansainvälisesti toimiva yritys, ja se tuo oman mielenkiintonsa työhön. Tässä toimeksiannossa myös kielitaito paranee, sillä kommunikointi asiakkaan kanssa tapahtuu useimmiten englanniksi tai mahdollisuuksien mukaan jollakin muulla vieraalla kielellä. Lisäksi myös tarkastustiimissämme on useita ulkomaalaisia, jotka ovat PwC:n Helsingin-toimistolla komennuksella. Asiakasportfoliooni kuuluu myös muita, erikoisia ja eri toimialoilla toimivia yrityksiä.

Ennen Kisälli-ohjelmaan osallistumista mielikuvani PwC:stä oli nuorekas ja rento, eikä tämä kuva ole juuri muuttunut. Eri asiakkailla tilintarkastustiimit koostuvat eri ihmisistä, joten työkavereiden joukko on melko suuri. Niinpä olenkin lyhyessä ajassa päässyt tutustumaan moniin ihmisiin. Ihmiset, joiden kanssa olen toistaiseksi päässyt tekemään töitä, ovat sosiaalisia, ammattitaitoisia ja avuliaita. Loistavia työkavereita löytyy siis!

Omaan viihtymiseeni PwC:llä vaikuttaa myös se, että saan haastaa itseäni päivittäin, sillä etenkin uran alkuvaiheessa pääsee oppimaan jatkuvasti uutta! Tulevaisuudessa vielä useiden työvuosienkin jälkeen tällä alalla oppiminen jatkuu, sillä lait ja säännökset muuttuvat jatkuvasti ja jo pelkästään asiakasportfolion uusiminen saattaa tuoda eteen uusia toimialoja omine erityispiirteineen.

Mikäli olet kiinnostunut tilintarkastuksesta mahdollisena työurana, suosittelen ehdottomasti hakemaan PwC:n Kisälli-ohjelmaan! Pari kuukautta kestävä työpesti on loistava mahdollisuus päästä näkemään, millaista työskentely tilintarkastustehtävissä todellisuudessa on. Omasta kiinnostuksesta ja aktiivisuudesta riippuen työtehtäviä riittää juurin niin paljon kuin olet valmis ja halukas tekemään, sillä alkuvuosi on tilintarkastusalalla se kiireisin aika vuodesta. Kahvinkeittäjäksi et täällä siis joudu! Parin kuukauden aikana sinulla on mahdollisuus näyttää oma osaamisesi, sillä Kisälli-ohjelman kautta rekrytoidaan vuosittain useita uusia tilintarkastusassistentteja!"