The PwC World Cup Index 2014

PwC on laatinut ennusteen 12.6.2014 alkavan jalkapallon MM-turnauksen kisojen menestyjistä. Suosikeiksi nousivat Brasilia, Saksa ja Argentiina.

PwC:n ekonomistien mukaan jalkapallon MM-kisamenestyksessä ratkaisevassa asemassa ovat muun muassa maan rekisteröityjen pelaajien määrä, jalkapallon suosio, lajin perinteet, tuorein sijoitus FIFAn listalla sekä menestys edellisissä MM-kisoissa.

Voittajasuosikiksi nousee isäntämaa Brasilia kannoillaan Saksa, Argentiina ja Espanja. Vahvan jalkapallomaan Englannin menestyksen tiellä on taistelu jatkoonpääsystä kuolemalohkossa.
 

PwC’s estimated relative strength of leading teams in the 2014 World Cup


Kisaisännyys tuo menestystä

Analyysin perusteella isäntämaa etenee turnauksessa keskimäärin kaksi kierrosta pidemmälle kuin se etenisi ilman isäntämaastatusta. Omien joukkojen tuen lisäksi myös turnauspaikan olosuhteet vaikuttavat; tänä vuonna etu on Etelä-Amerikan ilmastoon tottuneilla mailla.

Turnausvoitto vieraalla mantereella on harvinaisuus. Euroopan maa ei koskaan ole voittanut Amerikan mantereilla pelattua turnausta, ja Latinalaisen Amerikan edustaja on voittanut Euroopassa pelatun turnauksen vain kerran: Brasilia vei vuonna 1958 Ruotsissa pidetyn turnauksen.
 

Host country performance at the World Cup

 
Kuolemanlohko on kivikova

Kuolemanlohkon tittelistä kamppailee kaksi lohkoa: D (Costa Rica, Englanti, Italia ja Uruguay) ja G (Ghana, Portugali, Saksa ja USA). Kovin taistelu käytäneen D-lohkossa, jonka maista Englanti, Italia tai Uruguay on voittanut seitsemän 19:stä viime turnauksesta.

 

The estimated strength of each 2014 World Cup group according to PwC index

Lataa The PwC World Cup Index: what can the dismal science tell us about the beautiful game? -raportti

Raportissa käytetyt muuttujat

Ekonometriaan perustuvassa raportissa on käytetty historiatietoja niiden 56 maan osalta, jotka ovat pelanneet vähintään kuudessa jalkapallon MM-turnauksessa. Pisteitä annettiin FIFAn rankingin tapaan voitosta kolme, tasapelistä yksi ja häviöstä nolla.

Tärkeimmiksi havaittuja maan MM-menestykseen vaikuttavia tekijöitä:

  • Rekisteröityjen jalkapalloilijoiden määrä
  • Ylimpien sarjatasojen ottelujen keskimääräinen katsojamäärä
  • Haettujen kisaisännyyksien määrä
  • Maantieteellinen sijainti (Eurooppa vai Etelä-Amerikka)
  • Kotikisat vai ei kotikisat
  • Maan sijoitus FIFAn ranking-listalla ja kaksissa viime MM-kisoissa.